Το βουνό που ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο πάνω από το Βόλο, ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Στn μαγική ατμόσφαιρα του Πηλιορείτικου τοπίου, σμίγει η ιστορία με τον θρύλο, το άγριο με το ήρεμο, το χθες με το σήμερα.
Εδώ έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδος που ύμνησαν ο 'Ομηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.
Από εδώ ξεκίνησε n θρυλική Αργώ με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες για το μακρινό ταξίδι στηv Κολχίδα, αναζητώντας το "Χρυσόμαλλο δέρας".
Κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν οι ημίθεοι Αχιλλέας και Ηρακλής και διδάχθηκε τηv Ιατρική ο Ασκληπιός.
Πέρα όμως από το μύθο, τα σημάδια τnς ιστορικής διαδρομής του Πηλίου μέσα στους αιώνες αποτυπώνονται στα ερείπια αρχαίων πόλεων, στα απομεινάρια μεσαιωνικών κάστρων και στα μνημεία παλαιοχριστιανικών βασιλικών.
Από τον 12ο αιώνα το Πήλιο εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο σαν μια "μοναστική πολιτεία" χάρις στα πολλά μοναστήρια που χτίζονται σε μέρη ορεινά και ασφαλή από μοναχούς του Αγίου 'Ορους.
Στο πέρασμα του χρόνου, γύρω από τις μονές του Πηλίου ιδρύονται νέοι οικισμοί, οι οποίοι με τις μετακινήσεις των πληθυσμών από τα παράλια, οργανώνονται σε κωμοπόλεις και χωριά που μέσα στηv Τουρκοκρατία αποκτούν προνόμια και αυτοδιοίκηση με επακόλουθο rηv οικονομική και πολιτιστική ακμή, κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.
Ετσι, τα κεφαλοχώρια του Πηλίου μετατρέπονται σε πραγματικά μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Οι αγέρωχες φιγούρες των πυργόσπιτων, οι ναοί τύπου βασιλικής με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις εξαίσιες αγιογραφίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι δροσόλουστες πλατείες, οι πέτρινες βρύσες και τα τοξωτά γεφύρια, διασώζονται μέχρι σήμερα συνθέτοντας... το μοναδικό Πηλιορείτικο σκηνικό.
Πάνω όμως απ' όλα αυτά, είναι η παραδείσια φύσn του Πηλίου που μαγνητίζει και εκστασιάζει τους πολυάριθμους επισκέπτες του.
Αγρια, δύσβατn και με οργιαστική βλάστηση που κατnφορίζει μέχρι τις ακτές του Αιγαίου η ανατολικη πλευρά του ήρεμη, γαλήνια, σπαρμένη με γραφικά χωριά και απάνεμες ακρογιαλιές η πλευρά του Παγασητικού.
Η μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου συμπυκνώνεται σ' αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται Πήλιο, εκεί όπου το θρόϊσμα των δένδρων του βουνού γίνεται ένα με την αύρα τπς θάλασσας και μέσα στη φαντασία μας ακούγονται τα ποδοβολητά, οι διαμάχες, και οι έρωτες των Κενταύρων.
Tηv περιήγηση του Πηλίου ξεκινάμε από το Βόλο ακολουθώντας το οδικό δίκτυο.
Περιήγηση Πηλίου