Αξιοθέατα στο Πήλιο

 

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες τοποθεσίες και μέρη που βλέπουν το Πήλιο και την γύρω από αυτό μοναδική περιοχή. Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή επιλογή αξιοθέατων, σε κάποια χωριά του Πηλίου, που πιστεύουμε, ότι αξίζουν μια επίσκεψη.

Ζαγορά

Το παλιό σχολείο του Ρήγα (1777), ή το "Ελληνικό μουσείο" όπως ονομάστηκε αργότερα, είναι το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, και πολλοί διάσημοι Έλληνες φοίτησαν εδώ. Κάποιοι από τους σπουδαστές, που πέρασαν από εδώ είναι ο Ρήγας Φεραίος, ( ηγέτης της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους ), Ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόρης Kωνσταντάς και ο Καλλίνικος Λαπάτης ( πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως). Επίσης στην Ζαγορά θα δείτε την διάσημη βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία διαθέτει 15.000 παλιά βιβλία και χειρόγραφα.

Λεχώνια

Στα Άνω Λεχώνια, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχοντικό " Kόντου". Αυτό το αρχοντικό είναι ευρέως γνωστό, λόγω της φήμης του, ότι είναι στοιχειωμένο. Υπάρχουν επίσης και άλλα αρχοντικά, στα Άνω Λεχώνια, άξια επίσκεψης, όπως το νεοκλασικό αρχοντικό Κατσιόπουλου και Χατζηκυριαζή. Από το χωριό Άνω Λεχώνια, ξεκινάει την μαγευτική διαδρομή του στα χωριά του Πηλίου, το ατμοκίνητο τραινάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης.

Μακρινίτσα

Το αρχοντικό "Tοπάλη", που χτίστηκε το 1844 είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον επισκέπτη της Μακρινίτσας. Εδώ θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο λαϊκής τέχνης, που διαθέτει, πολύ εντυπωσιακή συλλογή, παλιών οικιακών αντικειμένων, καθημερινής χρήσης, κοσμημάτων, βιβλίων, ενδυμάτων, εργαλείων, σημαιών λαβάρων και πυροβόλων όπλων . Το μουσείο είναι λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 17.00.

Μηλιές

Άλλη μία πρόταση για επίσκεψη είναι η παλιά βιβλιοθήκη στο χωριό Mηλιές, η οποία διαθέτει μεγάλη συλλογή εκθεμάτων, όπως παλιά έγγραφα, της ελληνικής επανάστασης, βιβλία, χάρτες και όργανα φυσικής και χημείας που χρησιμοποιούνταν, εκείνη την εποχή.

Χόρτο

Στο μουσείο "Αγγελίνη", ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, παλιά παραδοσιακά και πολύτιμα αντικείμενα, εργαλεία, βιβλία, κειμήλια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Πορταριά

Μια ενδιαφέρουσα στάση, όταν φτάσετε στην Πορταριά, πρέπει να γίνει στο μουσείο Koμπολογιoύ. Εδώ μπορείτε να δείτε, μια μεγάλη συλλογή από κομπολόγια και γιατί όχι, να επιλέξετε και να κάνετε δικό σας, κάποιο από τα εκθέματα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.komboloi-museum.com.

Βόλος

Αρχαιολογικό μουσείο « Αθανασάκιο» Το Μουσείο έχει χτιστεί το 1907, στην ανατολική πλευρά του Βόλου στην Άναυρο. Εδώ θα δείτε εκθέματα από Παλαιολιθικά και Νεολιθικά ευρήματα, από αρχαιολογικούς χώρους όπως το Σέσκλο και το Δίμηνι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο, σας συστήνουμε να επισκεφτείτε το site του μουσείου.