ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Βόλος - Πορταριά 12 χλμ.
 

Η ευρύτερη περιοχή της Πορταριάς αποτελείται από τέσσερα χωριά:
Την Πορταριά.
την Ανω Δρυανούβαινα των Βυζαντινών με το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας απ' το οποίο πήρε το όνομα της, την πηγή Μάνα, τα πλατάνια και τα άφθονα νερά.
Την Αλλη Μεριά.
Eναν νεότερο παραδοσιακό οικισμό. Παλαιό βοσκότοπο, που αξιώθηκε να γίνει ένα από τα ωραιότερα χωριά με ανθοκαλλιέργειες και εξαιρετική θέα στο Βόλο.
Τις Σταγιάτες.
Mε την πηγή των πεντακάθαρων νερών της και την παράδοση της στα νόστιμα λουκάνικα και
Tο Κατηχώρι
που φημίζεται για το κρασί και το τσίπουρο, την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών του και τους ζεστούς ανθρώπους.


Πορταριά. Η κυρία επί της υποδοχής
Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των εικοσιτεσσάρων χωριών του Πηλίου. Το ξενοδοχείο "Θεοξένεια", μετά το 1900 θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο των Βαλκανίων.
Σήμερα η Πορταριά είναι "η κυρία επί της υποδοχής" στο Πήλιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεοκλασικά αρχοντικά της, εκ των οποίων πολλά λειτουργούν ως ξενώνες.
Κάθε χρόνο προς τα τέλη Αυγούστου αναβιώνει το έθιμο του Πηλιορείτικου γάμου.
Βρίσκεται ανάμεσα στις όμορφες ακτές του Παγασητικού και στο χιόνι των κορυφών του Πηλίου όπου έχουν διαμορφωθεί εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες.

Για τη διαμονή σας στην περιοχή της Πορταριάς, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στην Πορταριά υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στην Πορταριά και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.Κατηχώρι
Με τις πολλές Εκκλησίες

Πέρα από το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, σημεία αναφοράς του χωριού μπορούν να θεωρηθούν τόσο οι τέσσερις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο χωριό (Παναγία, Αγ. Απόστολοι, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Παρασκευή), η μια από τις οποίες μάλιστα, αυτή του Αγίου Αθανασίου είναι βυζαντινή, όσο και τα διάσπαρτα εξωκλήσια απομεινάρια των βυζαντινών μοναστηριών. Η επίσκεψη στα εξωκλήσια δίνει την ευκαιρία σ' όσους επιθυμούν να κάνουν ένα θαυμάσιο περίπατο.
Ένα από τα Μουσειακά του μνημεία είναι και το Δημοτικό Ελαιοτριβείο το οποίο ο Δήμος έχει διαμορφώσει σε μουσείο, καθώς διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας με όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν από τον 19° αιώνα.Αξιοθέατα στην Πορταριά

Πηγή Μάνας
διαμορφωμένος χώρος με πλακόστρωτη πλατεία, κιόσκι ανάπαυλας ανάμεσα σε πλατάνια και νερά. Καταρράκτης Κάραβος
μικρός φυσικός καταρράκτης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από ψηλά την Πορταριά και να περάσει κάποιες ώρες χαλάρωσης στο καφενεδάκι που υπάρχει εκεί.
Πλατεία Αδάμενας
ιδανικό μέρος χαλάρωσης και αναψυχής, σημείο έναρξης του μονοπατιού προς την Πηγή Μάνας.
Κεντρική Πλατεία "Μελίνας Μερκούρη"
περιτριγυρισμένη από ξενοδοχεία και ταβέρνες, χώρος των κυριοτέρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πλατεία Ταξιαρχών
ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στο πέτρινο εκκλησάκι και να απολαύσει την καταπληκτική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό. 

Αλλη Μεριά
με το περίφημο πλατανοδάσος

Ο ανηφορικός δρόμος που την ενώνει με το Βόλο, σε οδηγεί στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με τη

 

 

μαγευτική θέα και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Δίπλα η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο και τη μαρμάρινη βρύση, που τρέχει συνεχώς γάργαρο νερό.
Περπατώντας τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα βρεθείς στο φούρνο του Βελέντζα και θα θαυμάσεις τις εννέα περίφημες τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που έζησε στην περιοχή ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του, στις αρχές του αιώνα.

Πιο πάνω, δεσπόζει το νεοκλασικό αρχοντικό του Χατζηαργύρη, κλεισμένο γύρω - γύρω από πετρόχτιστο πανύψηλο μαντρότοιχο και η γαλιάγρια Γκουντέλια, η οποία διατηρείται ακόμη σε καλή κατάσταση. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση, τα βήματα σου θα σε φέρουν στα εξωκλήσια των Αγίων Αποστόλων, των Ταξιαρχών, του Αγίου Ιωάννου.

Θα θαυμάσεις ακόμη τις όμορφες τοποθεσίες των Αγίων Αποστόλων με τα αιωνόβια πλατάνια να σκεπάζουν ολόκληρο το χωριό, το περίφημο πλατανοδάσος στην κοίτη του Αναύρου, τον πευκόφυτο λόφο του Αγίου Ιωάννου (Τούμπα) όπου με καλαίσθητες παρεμβάσεις έχει διαμορφώθει ο χώρος ώστε ο επισκέπτης να ησυχάζει και να ηρεμεί δίπλα στην πέτρινη βρύση.