ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ

17 χλμ. από τον Βόλο.

Η Μακρινίτσα είναι ένας διατηρητέος ορεινός, παραδοσιακός οικισμός και ο χαρακτηρισμός που της αρμόζει είναι ‘μπαλκόνι του Πηλίου’ καθώς η θέα που προσφέρει είναι ανεπανάληπτη.

Η Μακρινίτσα αποτελείται από τον κυρίως δομημένο ομώνυμο οικισμό (με τις εξής συνοικίες : Κουκουράβα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Κεντρική Πλατεία-Άγιος Ιωάννης, Παναγία, Αλώνια, Άγιος Γεράσιμος και Κακονά).

Η περιοχή είναι ο ιδανικός χειμερινός αλλά και καλοκαιρινός προορισμός για όλο το χρόνο καθώς προσφέρεται σαν τόπος ξεκούρασης αλλά και για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία , ιππασία, βόλτες  με το ποδήλατο αλλά και ως βάση για τους λάτρεις του σκι, μιας και το χιονοδρομικό κένρο "Αγριόλευκες" έιναι μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά.

Έτσι, ο οικισμός είναι τουριστικά ανεπτυγμένος με πολλά αξιόλογα καταλύματα όπως ξενοδοχεία, ξενώνες και αρχοντικά στη διάθεση του επισκέπτη που υπόσχονται μια ευχάριστη διαμονή στη Μακρυνίτσα.

Ακόμη, η Μακρινίτσα αιχμαλωτίζει το βλέμμα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συνθέτουν τα Αρχοντικά, δυο Πύργοι (Κωνσταντινίδη και της Κουκουράβας) μοναδικές οχυρωματικές κατοικίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια (Ο κεντρικός οδικός άξονας του χωριού είναι καλντερίμι που ξεκινά από την κορυφή του χωριού και φτάνει στις παρυφές του αστικού κέντρου, τον Βόλο.), κρήνες, λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, πλατείες και εκκλησίες μεταβυζαντινές του 17 και 18ου αιώνα.

Άλλα αξιοθέατα είναι η πλατεία στην είσοδο του οικισμού με την ρεματιά που καταλήγει σ’ αυτή, η "Μπράνη", χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, η κεντρική πλατεία με την κρήνη της, "το αθάνατο νερό" ή "τα Λιοντάρια" και τα υπεραιωνόβια πλατάνια.

Επίσης, άξια αναφοράς είναι η ρεματιά, με την επωνυμία "Μέγα Ρέμα"- η αρχή του ποταμού Κραυσίδωνα- που στο ύψος της συνοικίας Κουκουράβα φιλοξενεί ακόμη τα υδροτριβεία και τα ερειπωμένα πια βυρσοδεψεία, το Αρχοντικό Τοπάλη (1844) όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και πολλές αγιο- γραφημένες εκκλησίες, όπως της Παναγίας (1767), του Αγίου Αθανασίου (1792),του Αγίου Νικολάου (1787), του Αγίου Γεωργίου (1795), στην πλατεία του χωριού του Άϊ- Γιάννη του Προδρόμου.

  

Σας καλούμε να επισκεφθείτε την Πορταριά και την Μακρυνίτσα δύο ξεχωριστούς προορισμούς για τις διακοπές σας.

Η φιλοξενεία όλων των κατοίκων της Πορταριάς και Μακρυνίτσας θα σας μείνει βαθειά χαραγμένη στις αναμνήσεις σας ως μια ευχάριστη και απολαυστική Όαση !!!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

  

Από το 1991 και κάθε καλοκαίρι από 15 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου διοργανώνονται από την Κοινότητα πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία Μακρινίτσα (και το αντίστοιχο έτος) με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, με θεατρικές παραστάσεις, με συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και ελληνικού τραγουδιού και με κορυφαία εκδήλωση την παρουσίαση του λαογραφικού εθίμου "Μάηδες". Το μοναδικό λαογραφικό χορευτικό, μιμητικό έθιμο των "Μάηδων", αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης, της ζωής και αναβιώνει το καλοκαίρι από νέους του χωριού. Ακόμη, κάθε χρόνο για δεκαπέντε ημέρες τον Ιούλιο διοργανώνεται φεστιβάλ φλάουτου (σεμινάρια και συναυλίες μαθητών και καθηγητών φλάουτου) και το Δεκαπενταύγουστο  το Πανηγύρι της Παναγίας.